Repülő szélerőmű

A megújuló energiaforrások a fosszilis tüzelőanyag-készletek csökkenésével, és belátható időn belüli kimerülésével egyre inkább előtérbe kerülnek. A szélenergia hasznosítására szerte a világon szélerőművek épülnek. Ezeknek van azonban legalább három jól ismert problémájuk. Az első a szél, és a vele termelt áram fluktuációja, minthogy a szélerőmű csak akkor termel áramot, ha fúj a szél. E  trivialitás megemlítése komolytalannak tűnhet, de olyannyira nem tréfa, hogy ez a tény korlátozza sok országban újabb szélerőművek  telepítésének lehetőségét. További probléma a szélerőművek kis hatásfoka, ami a névleges teljesítményüknek csak mintegy 20-30 %-a.  Ez azt jelenti, hogy ahhoz hogy legyen egy szélerőművünk. hármat kell építeni. Ehhez jön még a földfelszíni szelek kis intenzitása. Emiatt nem csak sok, de igen nagy erőműveket kell építenünk, ha jelentős mennyiségű szélenergiát akarunk termelni.

A probléma megoldását több úton keresik. Ezek egyik ígéretes vonulata a magas légköri szelek hasznosításának gondolata. Ezek a szelek állandóan fújnak, és energiasűrűségük több százszorosa a földfelszíni szelekének. E szelek energiájának kinyerése a nagy magasság miatt azonban nem egyszerű. Nem lehet a felszín közeli széltornyokhoz hasonló, de több ezer méter magas tartószerkezeteket építeni. Ezért számos szabadalom a földfelszínhez lehorgonyzott repülő szerkezeteket alkalmaz, amik a szél felhajtó erejét kihasználva lebegnek a levegőben, és a megtermelt villamos energiát a rögzítő kábel mellett futó elektromos vezetéken át juttatják el a földi fogadó állomásra.  Ezek a szerkezetek azonban nem terjedtek el. Ennek oka vélhetően magában a lehorgonyzó kábelben, és a vele összefüggő problémákban keresendő.

Ezért egy olyan rendszert alakítottunk ki, aminél a repülő szélerőmű nincs a földhöz lehorgonyozva, hanem önálló repülő eszköz.

Bővebben lásd: www.ifo-energy-unlimited.com